932 262 392 | Urgencias 24h · 933 298 150

Has sotmès la teva mascota a un tractament d’esterilització? Estàs pensant fer-ho aviat? Decidir si esterilitzem o no el nostre animal de companyia pot originar-nos més d’un dubte sobre això. Ens debatem entre el que pensem nosaltres com a propietaris i els beneficis reals per a ell. La decisió potser no és fàcil, però hem de tenir tota la informació per fer una valoració responsable. A Veteros Clínica Veterinària de l’Eixample de Barcelona t’expliquem per què és important i beneficiós esterilitzar la teva mascota.

La importància de l’esterilització en les mascotes

Tant si tens un gos com un gat, has de saber que l’esterilització és la millor opció per controlar la natalitat i evitar naixements d’animals no desitjats. Molts sacrificis i abandonaments s’evitarien amb aquesta pràctica. A més, en el cas concret de la teva mascota, quan arriba a una edat madura seus genitals poden ser un focus de complicacions per a la seva salut i això inclou problemes tant socials, psicològics com afectius. Per aquest motiu, has de valorar l’esterilització per evitar aquests trastorns i garantir el seu benestar.

Millor comportament de la teva mascota

Hi ha diversos motius per esterilitzar la teva gossa o gos i un d’ells és millorar la seva conducta. El seu comportament territorial, de dominació, i moltes vegades agressiu, està molt relacionat amb els nivells d’hormones sexuals. Segurament hauràs vist com molts gossos tiren de la corretja en excés, tenen ganes de barallar-se, es despisten o fugen seguint l’olor de zel d’alguna femella. Vigila aquestes reaccions, ja que els seus riscos són patents: molts cans s’extravien en aquest tipus de circumstàncies.

Evita l’ansietat en el teu gos i gat

Amb l’esterilització, la teva mascota no reaccionarà a les hormones del zel, o ho farà mínimament. D’altra banda, eliminant els genitals del teu gos també reduiràs la seva ansietat, ja que has de saber que les hormones sexuals també juguen un paper important en aquest aspecte. Si tens un gat, l’esterilització també és efectiva per corregir la seva conducta. Evitaràs que escapi de casa a la recerca de femelles i l’ajudaràs a no tenir la necessitat de marcar el territori. A més, veuràs que serà encara més endreçat.

Redueix les possibilitats d’un tumor

L’esterilització és positiva perquè redueix les probabilitats que la teva mascota desenvolupi un tumor maligne genital i, en conseqüència, et permet allargar la seva vida.

En eliminar l’aparell reproductor s’elimina d’un sol cop la possibilitat de desenvolupar qualsevol malaltia d’aquest i altres el detonant són les hormones sexuals. En els mascles prevé el càncer testicular, quists, brucel·losi, prostàtic, anal… I en les femelles, ajuda a prevenir les infeccions uterines i els càncers de mama i de matriu (quists i tumors ovàrics i mamaris). A més, el risc de contraure infeccions i irritacions vaginals en les femelles també es resol eliminant el zel, un aspecte rellevant, ja que per a molts propietaris. 

Un embaràs psicològic?

Si has observat que la teva gossa juga amb ninots o altres objectes i els adopta com si fossin nadons, recorda que pot estar patint un trastorn psicològic i hormonal amb el qual de bon segur estarà patint, a causa del zel i del fet de no quedar-se embarassada. Una cosa semblant passa amb els falsos embarassos. L’esterilització és útil per acabar amb tots aquests problemes innecessaris per a la teva mascota.

Vigila el sobrepès de la teva mascota

Els desequilibris hormonals també tenen un impacte en el pes corporal del teu gos o gat. Un animal de companyia esterilitzat experimenta un descens en el seu ritme metabòlic i un augment de la seva gana. Per això, cal que asseguris a la teva mascota una dieta adequada, rica en fibra i més saciant, així com un increment en la seva activitat física que eviti el sobrepès.

Tècnica quirúrgica efectiva

Les tècniques quirúrgiques actuals fan de l’esterilització un procediment cada vegada menys invasiu. Durant la intervenció l’animal roman en tot moment monitorat i sota supervisió de les constants vitals. En el cas de les femelles s’extirpen els ovaris i la matriu, mentre que en els mascles s’extirpen els testicles, és a dir, el que comunament anomenem castració. No t’angoixis per la seva recuperació, ja que és molt més ràpida del que penses i en pocs dies podrà fer vida normal i sortir a passejar com sempre sense problemes. També has de saber que les cures posteriors són senzills. Has de prestar atenció a la desinfecció de la zona operada i administrar antibiòtics i antiinflamatoris durant uns pocs dies.

La teva mascota serà la mateixa després de la intervenció

No pensis que després d’intervenir a la teva mascota deixarà de ser la mateixa. Que estigui castrada no implica en absolut que no vulgui jugar o passejar i córrer. Simplement estarà més tranquil·la a casa. No oblidis que els animals esterilitzats estan més predisposats a centrar la seva atenció a la família i són més dòcils perquè sense l’instint sexual es tornen més tranquils i calmats.

Esterilitza la teva mascota a la nostra clínica veterinària de l’Eixample de Barcelona. Assegura el seu benestar físic i emocional.