932 262 392 | Urgencias 24h · 933 298 150

L’empresa de serveis de gestió estratègica i màrqueting digital Myvetpet Consulting entrevista a Juanma Arseguet, soci i veterinari de la Clínica Veterinària Sant Andreu del Grup Riera Alta, per donar a conèixer la seva tasca al front del centre juntament amb el seu altre soci, Daniel Rabanal, i les tècniques i tractaments punters que es realitzen a la clínica.

Myvetpet – Trajectòria
Quants anys portes dedicat a la veterinària? Com has arribat fins aquí?

Fa uns 15 anys que vaig acabar la carrera. Durant els tres primers anys vaig començar treballant en una clínica de barri i després vaig entrar a formar part del Grup de Riera Alta. Primer treballant en horari d’urgències combinat amb una mica de torns diürns, i poc a poc vaig anar passant a fer més hores diürnes que nocturnes. Al cap d’un temps va sorgir l’oportunitat d’ampliar el grup amb una clínica de Sant Andreu i un dels actuals socis em va proposar dirigir-la. Han passat ja 10 anys des que estem aquí, en aquest barri. La clínica ha anat creixent, vam començar en un local molt petit i, al cap de poc temps, ens vam mudar a l’actual centre en el qual ja disposem de més espai i amb possibilitats d’ampliació.

Myvetpet – Equipament i novetats
Quines novetats heu incorporat recentment pel que fa a personal, instal·lacions i equipament?

Hem ampliat el personal de quatre veterinaris amb dos auxiliars per treballar en torns de dilluns a divendres i els caps de setmana de 10 a 14h i de 16 a 20h (quan tenim un pacient que requereix una especialització nocturna el referim al nostre Hospital Riera Alta).
.
Tenim diverses novetats pel que fa a equipament. Hem incorporat una màquina que s’utilitza per a rehabilitació que es diu “Indiba“. També hem incorporat dues noves tècniques de diagnòstic. D’una banda, hem renovat l’aparell d’ecografies, que permet fer ecocardiografies d’alta qualitat.

I hem incorporat també un aparell de raigs X digital millorat juntament amb el de Raigs X Bucal. Les radiografies bucals són molt útils si cal fer extraccions, per fer un diagnòstic i detectar quines patologies té l’animal, o abans de realitzar una higiene bucal si detectem problemes en les genives, sobretot en gats si necessiten de cap extracció.

Myvetpet – Servei de rehabilitació
És una de les vostres especialitats diferencials. Explica’ns en què consisteix.

El servei de rehabilitació ho estem oferint per a tots aquells animals que han patit alguna patologia a nivell d’ossos, tot el que és traumatologia. Oferim, fins i tot, un servei de rehabilitació previ a una cirurgia i després de la cirurgia. També va dirigit a aquells animals que no són susceptibles de cap cirurgia però són ja majors i pateixen, per exemple, una artrosi. Serveix per a qualsevol patologia musculoesquelètica i, com passa en els humans, per al control del dolor.

Tenim diferents eines per a rehabilitació: vam començar amb l’acupuntura, que és en el primer que em vaig especialitzar fent un postgrau de la Universitat Autònoma de Barcelona de “Iniciació a l’Acupuntura”. Els clients sobre tot l’associaven al servei de rehabilitació, i per aquest motiu és el principal ús que dono a l’acupuntura en el centre. Després de la acupuntura, vaig continuar realitzant formacions en rehabilitació, cursos i seminaris en congressos, així com una formació en rehabilitació molt exclusiva, d’una professora i dos alumnes, que ens va introduir en l’ús de la magnoteràpia, del làser i de totes les noves eines que hi ha avui dia i poc a poc volem anar incorporant. De totes aquestes eines, hem decidit començar amb l’Indiba.

Myvetpet – Rehabilitació Indiba
En què consisteix aquest tractament?

L’Indiba consisteix en una tècnica de radiofreqüència que permet generar efectes tèrmics i subtèrmics que acceleren la recuperació dels teixits a les zones afectades. És una eina que es pot combinar amb qualsevol altra modalitat terapèutica com la teràpia manual, a més permet que els exercicis realitzats siguin més efectius, ja que produeix relaxació de l’animal i millora la irrigació del teixit, l’elasticitat, i la capacitat de regeneració cel·lular. Permet rehabilitar i recuperar lesions, bé pel mètode conservador o com a teràpia postquirúrgica, en un temps marcadament reduït i amb la menor recidiva possible, causa dels seus efectes bioestimuladors a nivell cel·lular que permeten la generació de teixit sa. A més, permet treballar sense augmentar la temperatura de el teixit (Bioestimulació), de manera que es poden iniciar tractaments en estadi agut o en els quals la hipertèrmia està contraindicada (per exemple, edema).

També hem adquirit recentment un electroestimulador (fisioteràpia a través de l’electroestimulació). Si el comparem amb l’electroestimulació, l’estimulació seria un corrent elèctric que sí que té un efecte sobre el múscul. Són impulsos i estímuls elèctrics que es poden usar també per a la mateixa finalitat: tant analgèsia com contracció muscular per augmentar la massa muscular.

Myvetpet – Rehabilitació Indiba
Quin valor afegit pot aportar als pacients?

Sobretot el gran potencial antiinflamatori que té, que no deixa de sorprendre’ns, i que és una tècnica gens invasiva, gens dolorosa, és molt còmoda. Es pot utilitzar en pacients que portin implants sense cap problema, es pot utilitzar en pacients que tinguin una altra patologia perquè no té contraindicacions, com en cardiòpates, no té cap efecte. Fins i tot quan hi ha tumors intento no fer massatges, però Indiba està indicat fer-ho fins i tot quan tens un tumor. Realment el bo que té és que totes les contraindicacions que tenen altres teràpies, amb Indiba no les tenim.

L’únic que s’ha de controlar és que la placa base no generi massa calor per evitar les cremades. Ja que, mentre estem tocant i fent massatges a la mascota, també estem aplicant Indiba i explorant com anem notant els canvis, però la placa base que queda sota no la notes, has d’anar controlant l’efecte tèrmic que genera.

Myvetpet – Rehabilitació Indiba
Quins avantatges i beneficis representen per als propietaris de les mascotes?

La comoditat i el no haver de sotmetre a l’animal a medicacions que potser no toleren. Realment el propietari l’únic que ha de fer és portar-lo, i igual la primera vegada ha de quedar-se amb l’animal. Però a partir de la segona, en general, l’efecte per a l’animal sol ser bastant agradable, excepte per a alguns animals que puguin ser molt nerviosos i no vulguin o no suportin la contenció. Però la majoria quan portes els primers cinc minuts es van relaxant, la caloreta els dona molt benestar i es queden molt tranquils. Llavors això permet al propietari que en la segona aplicació ja no hagi ni de quedar-se: porta al gosset, es marxa si així ho desitja i torna al cap de 40 minuts.

Per problemes ortopèdics recomanem cinc sessions per valorar l’efecte, i per problemes neurològics com a mínim deu sessions. I cada sessió dura uns 40 minuts aproximadament.

Myvetpet – Els pacients
Des que heu incorporat els nous equipaments, amb quants pacients heu utilitzat aquests serveis? Quins han estat els resultats?

L’hem utilitzat amb moltíssims pacients, la veritat és que des del primer moment ha estat un èxit en el sentit que ha vingut molta gent que ha sentit parlar del servei, ha vingut a preguntar i hem començant a utilitzar aquest tractament. Gairebé tots els casos han estat per dolors articulars. I el resultat no diré al 100%, perquè alguns requeriran més teràpies o més temps i no tots els pacients són susceptibles de rehabilitació, però en general la majoria han anat molt bé.

Com a exemples, vam començar per fer la prova amb Indiba en dos pacients que tenien displàsia de colze. Són pacients amb els que ja havíem utilitzat altres teràpies abans i els vaig trucar precisament perquè volia saber com responien només amb aquesta teràpia. Ells van ser els que més em van animar a seguir pels resultats obtinguts.

La majoria de pacients que tenim són gossos, però també es pot aplicar a gats. Per exemple, amb la electroacupuntura els gats responen molt bé i es queden tranquils, o sigui que no crec que sigui difícil aplicar-los la Indiba. A més el meu soci Dani Rabassa és especialista en Medicina Felina, pel que el nostre coneixement i experiència amb els gats són molt elevats.

Myvetpet – Com sempre, és un plaer compartir amb tu una mica d’aquest tan valuós temps i t’agraïm aquesta aportació que ens has fet avui.

Juanma Arseguet, Clínica Veterinària Sant Andreu de Barcelona
David Vargas, Myvetpet Consulting